Przepisy

Dip z czerwonej papryki i prażonych migdałów po azjatycku

Nasz numer jeden. Wszystkie smaki uzupełniają się, zgodnie z zasadami kuchni azjatyckiej. Jest pikantność, słoność, kwasowość i mnóstwo słodyczy z pieczonej papryki, a do tego kuszący aromat podpieczonych migdałów

🍴 Składniki:

  • 3 średnie czerwone papryki 
  • Pół szklanki suchej czerwonej soczewicy 
  • Pół szklanki migdałów
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • Kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 4 łyżki sosu sojowego 
  • 2 łyżeczki octu winnego 
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku  (słodkiej)

👨‍🍳 Wykonanie:

1️⃣ Papryki pieczemy w całości, w 220 stopniach, około 30 minut. Po wyjęciu natychmiast wkładamy do zamykanego  pojemnika na około 10 minut. To ułatwi zdjęcie z nich zwęglonej skórki. Po tym czasie obieramy i usuwamy gniazda z pestkami.

1️⃣ Gotujemy soczewicę (mi zwykle zajmuje to max 10 minut) 

2️⃣  Migdały prażymy na suchej patelni, około 10 minut, pilnując by się nie przypaliły. Po tym czasie studzimy i blendujemy na proszek lub bardzo dokładnie siekamy. 

3️⃣  Imbir ścieramy na drobnej tarce, a następnie wszystkie składniki blendujemy i doprawiamy do smaku sosem sojowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *