Przepisy

Faszerowany Bakłażan

Faszerowany bakłażan, idealne danie o tej porze roku 🍆 W 100% wegański 😍

🍴Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki pomidorów
  • garść szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • garść świeżej kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • *płatki drożdżowe do posypania

👨‍🍳Wykonanie:

1️⃣Bakłażana przekroić na pół, nakroić środek i posypać solą, odstawić na 10 min, aby soki odpłyneły.


2️⃣Bakłażana smarujemy oliwa i wstawiamy do żaroodpornego naczynka, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190°C pieczemy 25min (góra-dół).


3️⃣Po upieczeniu należy wydrążyć bakłażana łyżką, twardszą część można dodać do farszu, miękka wyrzucamy.


4️⃣Gotujemy 1/2 szklanki soczewicy.


5️⃣Następnie gotujemy wody, dodajemy do niej 1 łyżeczkę oliwy, kurkumę, sól, i zalewamy kasze kuskus w proporcji 1:1, zostawiamy na 5min.


6️⃣Czosnek i imbir siekamy, smażymy 2 min, następnie dodajemy pokrojona w kostką paprykę, oraz bakłażana i smażymy 3min, na koniec dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, ostrą paprykę, oregano i smażymy 2 min.


7️⃣Odstawiamy z ognia, dodajemy kasze kuskus, posiekany szpinak, kolendrę, mieszamy i przekładamy do bakłażana.


8️⃣Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół) przez 15min, po upieczeniu posypujemy kolendra i płatkami drożdżowymi.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *