Przepisy

Mus z jabłek na ryżu

Mus z jabłek na ryżu Ja osobiście uwielbiam, mus jest prawie identyczny jak do szarlotki, więc często go robię z racji miłości do tego deseru 😍🍰 Szarlotka zawiera mnóstwo cukru i tłuszczu zwierzęcego – masła 😝 Ten deser jest wegański i ma ograniczoną ilością cukru (z jabłek lub ksylitolu). 🍏

🍴Składniki: (5-6 porcji)

  • 1 torebka ryżu (100g) 🍚
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego 🥛
  • 5 łyżeczek erytrolu (nie ma kcal) lub ksylitolu (ma kcal ale wolniej podnosi stęż. cukru we krwi)
  • 2 duże jabłka (kwaśne) 🍎
  • 1 łyżeczka cynamonu + do posypania
  • Orzechy (zależy od uznania ja daje sporo włoskich) 🌰
  • Olej kokosowy 🥥

👨‍🍳Wykonanie:

1️⃣ Do garnka wlewamy mleko, erytrol/ksylitol, oraz ryż. Następnie gotujemy 15 min mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić mleka. Czasem należy dolać odrobinę mleka jeśli jest go zbyt mało 🥛🍚

2️⃣ Jabłka obieramy ścieramy na tarce zalewamy do połowy wodą i dusimy 15 min, następnie dodajemy łyżeczkę cynamonu (jeśli bardzo chcemy odrobinę erytrolu/ksylitolu i dusimy kolejne 10 min.

3️⃣ Blachę/foremki smarujemy olejem kokosowym i nakładamy ryż, na to mus jabłkowy.

4️⃣ Piekarnik nagrzewamy do 180 °C i pieczemy 10-15 min.

5️⃣ Na koniec posypujemy cynamonem i orzechami

Smacznego‼

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *