Przepisy

Pulpeciki w sosie pomidorowym (bezglutenowe)

Danie posiada dwie odsłony, bezglutenową i zawierającą gluten 😄 Gluten jest to mix białek, które nie powinny być eliminowane z naszego pożywienia, jeśli nie ma do tego medycznych przeciwwskazań ❗

🍴Składniki :

Pulpeciki:

  • 1 średnia cebula
  • 300g suchej kaszy gryczanej
  • 360g tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek mąki z soczewicy/ciecierzycy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka ostrej papryczki, świeża kolendra
  • 3 łyżki sosu sojowego bezglutenowego

Sos:

  • 6 dużych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • oliwa z oliwek
  • Passata pomidorowa 350-400ml
  • Przyprawy: ostra papryczka, lubczyk, majeranek, pieprz

👨‍🍳Wykonanie:

Pulpeciki:

W niewielkiej ilości oleju/oliwy przeszklić cebulę, z odrobiną wody.

W dużej misce wymieszać: ugotowaną kasze jaglaną, cebulę, rozniecone widelcem tofu, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, oliwę, zioła i przyprawy.

Wszystko wymieszać, tak aby masa była klejąca i zwarta. Następnie za pomocą dłoni oproszonymi mąką, formując niewielkie kotleciki jak na zdjęciu, powinno ich wyjść około 25.

Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, papier można polać odrobiną oliwy. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 30min.

Sos:

Cebule zeszklić na oliwie, dodać posiekane pomidory, oraz przyprawy.

Dusić pod przykryciem 15 min, po czym dodać passatę i pozostawić na 5 min.

Na wierzchu można położyć troch zielonego (szpinak, kolendra)

Danie można przygotować używając zwykłej mąki, oraz sosu sojowego. Warto czasem postawić na różnorodność stosując inną mąkę, ale trzeba pamiętać o nie eliminowaniu glutenu z diety, jeśli nie jest to konieczne, łatwo nabawić się nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten 🍞⛔

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *