Przepisy

Słodka pasta czekoladowa z dyni.

Totalnie wprawia w jesienno-świąteczny klimat. Pamiętajcie, że fakt iż jest pastą nie oznacza, że nadaje się tylko na pieczywo! Świetnie sprawdza się jako przekąska do zanurzenia w niej jabłek pokrojonych w słupki, lub topping na owsiankę, czy dodatek do jogurtu. 

🍴 Składniki:

  • Szklanka puree z dynii (przepis poniżej)
  • ⅔ szklanki suszonych daktyli 
  • 4 łyżki masła orzechowego 
  • 5 łyżek gorzkiego kakao 
  • Łyżeczka przyprawy do piernika 
  • Skórka otarta z jednej małej pomarańczy
  • ½ łyżeczki soli morskiej 

👨‍🍳 Przygotowanie

1️⃣ Puree: dynię należy pokroić na kilka mniejszych części, nasmarować olejem i piec w 220 stopniach, aż z łatwością wbijecie w nią widelec. Po ostygnięciu usuwamy skórkę i pestki, a następnie blendujemy na gładką pastę. Takie puree możecie spokojnie zamrozić w woreczkach. 

2️⃣ Daktyle zalewamy w szklance  wrzątkiem do przykrycia i moczymy około 30 minut, do zmięknięcia. 

3️⃣ Wszystkie składniki blendujemy. Jeśli lubicie jeszcze słodsze kremy, można dodać miodu, do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *