Przepisy

Świąteczna tarta z puszystym dyniowym farszem

Witajcie kochani!

W tym zimowym okresie dyni nigdy dość. Doskonale wiemy, że gdy za oknem jest, jak jest, niekoniecznie mamy ochotę sięgać po wszelkiego rodzaju sałatki czy warzywa w surowej formie. No ale jakoś te witaminy dostarczyć trzeba 😉 . Gwarantujemy, że taka forma na pewno wam odpowie❗😁

Dynia jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który jako, że w przeciwieństwie do witaminy C nie rozkłada się w wysokich temperaturach, zostanie świetnie zachowany, nawet pieczonym cieście. Jest doskonałym antyoksydantem, który działa przeciwnowotworowo, chroni wzrok, oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Przepis jest sprawdzony i wyczekiwany, a ciasto genialnie chrupiące, z miękkim, słodkim wypełnieniem. Do tego jeszcze zdrowe i bez cukru! Biegnijcie więc do sklepu po dowolny gatunek dyni i rozgrzewajcie piekarniki! ❤

Składniki (spód):

  • Pół szklanki oleju kokosowego (zimnego)
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli morskiej

Składniki (masa):

  • 2 szklanki dyniowego puree, czyli upieczona do miękkości dynia (około 20 minut w 220 stopniach), obrana i zblendowana.
  • 3 białka jaj
  • pół szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • pół szklanki jogurtu greckiego, lub gęstego naturalnego
  • 2 łyżki płynnego oleju
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, lub ziarenka z połowy laski surowej wanilii
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonych goździków

Wykonanie:

  1. Wymieszać mąkę z solą, dodać olej kokosowy siekając go na drobne grudki tak, by miały rozmiar zbliżony do płatków owsianych.
  2. Dodać wodę i zagnieść, formując jednolitą kulę. Odstawić na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia, na kształt dużego koła.
  4. Rozwałkowane ciasto ułożyć w tortownicy, wyrównać i podpiec 15 minut w 200 stopniach, a następnie wystudzić.
  5. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki na masę, oprócz białek, ksylitolu i mąki ziemniaczanej.
  6. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod sam koniec stopniowo dodawać ksylitol- łyżka po łyżce, w odstępach czasu.
  7. Po uzyskaniu lśniącej masy dodajemy ją do reszty składników i delikatnie mieszamy szpatułą. Na koniec należy dodać łyżkę przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać.
  8. Przełożyć masę na podpieczony spód, wyrównać i piec około 50 minut, w 170 stopniach.
  9. Po upieczeniu wystudzić i podawać z ubitym mleczkiem kokosowym lub łyżką greckiego jogurtu (zamiast tradycyjnej bitej śmietany :)).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *