Przepisy

Wege Burger z grilla

Nic prostszego i pyszniejszego, ja lubię dodać plaster żółtego sera, bez niego jest on 100% wegański 🍔 Burger uzupełnia zapotrzebowanie na białko po przez zawartość soczewicy, za to jarmuż jest najwyżej w skali ANDI – zawartości mikroelementów odżywczych, zapewniając odpowiedni bilans witamin i minerałów 😋

🍴Składniki : (15 kotletów)

Kotlety

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 marchwie🥕
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 korzenie pietruszki
  • 300g batatów🍠
  • 100g jarmużu 🥬
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pieprz
  • olej do smażenia (ja grilluje na gazie gazowym)

Hamburger

  • bułka razowa, żytnia, z otrębami 🥖
  • passata pomidorowa z przyprawami🥫
  • sałata/jarmuż🥬
  • ser🧀
  • pomidor🍅
  • cebula czerwona
  • ogórek kiszony🥒
  • papryczki jalapeño 🌶

👨‍🍳Wykonanie:

1️⃣Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto, następnie dodajemy posiekany czosnek.

2️⃣Marchew, korzeń pietruszki, bataty ścieramy na tarce, jarmuż szatkujemy i dodajemy do czosnku, oraz cebulki na kilka minut.

3️⃣Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną (ostudzone), bułkę tartą, mąkę, oraz przyprawy dodajemy do jednej miski z warzywami z patelni i mieszamy ręką.

4️⃣Wstawiamy do lodówki, aby łatwiej było lepić kotlety 15-20 min. Jeśli masa będzie zbyt miękka dodajemy jeszcze bułkę lub płatki owsiane (mi się często zdarza).

5️⃣Lepimy kotlety, jeśli idą na grilla wrzucamy je na tackę i grillujemy. Jeżeli smażymy obtaczamy je w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej, delikatnie obracając ponieważ mogą się przykleić.

6️⃣Hamburger: Przekrojoną bułkę polewamy przyprawioną passatą (ja przyprawiam ostra papryka, oregano i bazylią), na to kładziemy sałatę/jarmuż, następnie kotlet, ser, pomidor, cebula, ogórek kiszony, oraz papryczki jalapeño ‍👨‍🍳

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *