Przepisy

Wege Spring Rollsy w sosie słodko kwaśnym

Spring Rolls to jedno z moich ulubionych dań kuchni Azjatyckiej 🥢🤩 Są to po prostu sajgonki bez smażenia 😁 Multum warzyw, oraz soki z owoców w sosie zapewniają najprawdziwszy mix witamin, oraz związków bioaktywnych, tak bardzo potrzebnych nam w zimowe chłodne dni 🌨❄☃

🍴 Składniki: (16 małych spring rollsów)

Sos:

  • 1 marchew🥕
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 limonki🍋
  • 1 pomarańcza🍊
  • 150g kukurydzy z puszki🌽
  • 200g ananasa z puszki🍍
  • 250g przecieru/passaty pomidorowej 🥫
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • pieprz

Spring Rolls:

  • 10 pieczarek
  • papier ryżowy
  • 2 marchewki 🥕
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 ogórka 🥒
  • 1 cebula
  • 2 małe papryczki chilli🌶
  • 5g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g makaronu ryżowego (suchego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypiorek
  • przyprawy: ostra papryczka, pieprz, curry, chińska przyprawa 5 smaków

👨‍🍳Przygotowanie:

Sos:

1️⃣ Kroimy marchew w paseczki, cebule w piórka, paprykę w kostkę, wyciskamy sok z limonek i pomarańczy.

2️⃣ W garnku rozpuszczamy cukier w objętości 0,5 szklanki wody, dodajemy sok z limonek i pomarańczy, jeśli mamy ananasa z puszki dodajemy także sok z niej – doprowadzamy do wrzenia.

3️⃣ Dodajemy przecier/passatę i doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy warzywa i gotujemy 7 min, dodajemy ananasa i kukurydzę gotujemy 4 min.

4️⃣ Rozpuszczamy 1 łyżkę mąki w niewielkiej ilości wody i dodajemy do sosu, gotując jeszcze prze chwilę.

Spring Rolls:

1️⃣ Kroimy na zapałki marchew, cukinie i ogórka. Cebule, czosnek i papryczkę chilli siekamy. Pieczarki kroimy w małe kawałki. Imbir ścieramy na tarce, a makaron namaczamy we wrzątku.

2️⃣ Na rozgrzaną patelnie wrzucamy po kolei: marchew, grzyby, po chwili paprykę, cukinię, ogórka, chilli.

3️⃣ Następnie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, szczypiorek oraz wszystkie przyprawy. Wszytko dokładnie mieszamy.

4️⃣ Kiedy farsz ostygnie, na nawilżony papier ryżowy nakładamy farsz i zawijamy.

Spring Rollsy można usmażyć na głębokim oleju , około 4 min smażenia 😁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *